Als je de berichtgeving rondom achterstanden en het NPO hebt gevolgd, herken je vast het gevoel: Er is weer een probleem en we mogen weer aan de slag om te repareren! SamenWijzer biedt een alternatief!

Het is namelijk niet nieuw dat verandering wordt aangevlogen vanuit een probleem. Dat gebeurt in veel onderwijsorganisaties aan de lopende band. Problemen leiden echter vaak tot tijdelijke oplossingen en tot weer nieuwe problemen. En zo verdwijnt bij veel professionals de energie en passie voor het werk.

Maar…
Het kan anders, namelijk door een ander vertrekpunt te kiezen: het waarderende onderzoek.

Waarderend onderzoeken gaat niet over het perspectief van het probleem, maar over het succes. Want als je als je vertrekt vanuit problemen krijg je op korte termijn oplossingen, maar altijd weer nieuwe problemen. Dus wat ons betreft de focus op daar waar het goed is gegaan. Tijdens de Coronacrisis zijn veel scholen succesvol geweest in het aanpakken van digitale hulpmiddelen, met een andere manier van begeleiden van kinderen: meer op maat en naar behoefte. Een prachtige opbrengst van een uitdagende periode.

Wat waren de succesverhalen van kinderen, ouders en professionals? Wat waren de (voor)waarden waardoor het zo goed ging? Als we dromen van de ideale toekomst over anderhalf jaar, waar denken we dan als eerst aan? Waar zouden we meer van willen? Wat zijn logische eerste stappen die we kunnen zetten? Dit zijn de waarderende vragen die met een waarderend onderzoek met de SamenWijzer methodiek worden beantwoord. Natuurlijk moet ook benoemd worden wat versterking behoeft want waarderend onderzoeken ‘is not only about the positive’.
Wij komen graag naar je toe om de planlast te verkleinen en om samen voor een gedragen en goede verantwoording te zorgen ten behoeve van de stappen die jullie kunnen zetten. Er gaat namelijk al heel veel goed en daar moeten we gebruik van maken!

Neem contact met ons op voor een afspraak en we verkennen samen de mogelijkheden.