Doe de gratis scan om jullie kwaliteitssysteem te evalueren!

SamenWijzer

Martijn Schoonaard en Peter Kerkhof kenden elkaar al meer dan twintig jaar toen ook hun carrières elkaar kruisten. Martijn werkte in het onderwijs; als schoolleider, lead auditor en stafmedewerker kwaliteit. Peter in de auditing en als compliance adviseur. Beiden hadden in hun werk hetzelfde standpunt: in de kwaliteit gaat het erom dat je doet wat je belooft.

Van reactief naar proactief

Het was in de tijd dat Martijn van verschillende kanten complimenten kreeg voor de manier waarop hij zijn interne auditteams gesprekspartner had gemaakt voor het borgen van kwaliteit: van proactief naar reactief. Niet alleen de interne organisatie was enthousiast over zijn aanpak, ook de onderwijsinspectie was dat. Toen andere stichtingen bij hem aanklopten om hen mee te nemen in zijn aanpak, besefte hij dat hij die aanpak moest zien te professionaliseren.

SamenWijzer: doe wat je belooft

Met Peter ontwikkelde Martijn een kant-en-klaar programma waarmee je in het primair onderwijs grip krijgt op je kwaliteit. Via een gemeenschappelijke en waarderende taal, werken aan draagvlak, het trainen van interne auditors en het continu reflecteren borg je als stichting het streven naar kwaliteitsverbetering. Je gaat doen wat je belooft. Je gaat daadwerkelijk waarde toevoegen aan het leven van een kind.

Deelnemers aan het woord

De goede begeleiding en het tempo van de SamenWijzer training maakt dat je scherp en gefocust blijft. De direct en eerlijke feedback tijdens de training voelde veilig. De training is praktisch ingericht en onderbouwd met theorie en daarmee goed in balans. Zonder oordeel het gesprek met de ander aangaan en de ander laten zeggen wat pareltjes en kansen zijn voor verdere ontwikkeling. Dit zelf door de ander laten ontdekken maakt ook dat je er veel meer voor wilt doen. Nu in de praktijk lukt het mezelf veel beter om zonder oordeel ook bij de ander te kijken en wat er gebeurt bij de ander te laten. Bij alles wat ik nu zie en hoor denk ik hoe doen wij dat eigenlijk? Interne audits moet je gewoon doen en dan de uitvoering ervan verder bijschaven. Als lead auditor ook vertrouwen op de professionaliteit van de teamleden. Je wilt erbij zijn en voelen wat kinderen bij een leraar hebben: de ‘tact en het gevoel’ naast de pedagogische deskundigheid.”

– Dorien van Herk, schoolleider in Boxtel en deelnemer aan de SamenWijzer training auditor & lead auditor –

Ik ben heel enthousiast over de SamenWijzer training. Op mijn school werd een audit volgens deze werkwijze uitgevoerd door mijn collega’s en ik heb zelf aan de uitvoering van een binnen audit meegewerkt. Het resultaat van deze interne audit is het inzicht in wat er allemaal al goed gaat. Onderwerpen voor versterking zijn gelijk vertaald in verbeteringen. Ouders voelden zich tijdens de audit erg betrokken en willen graag meer mee helpen op school, bijvoorbeeld bij de uitwerking van het nieuwe schoolplan. De SamenWijzer aanpak maakt het mogelijk om uitspraken over de kwaliteit van de school objectief te maken. Wij spreken binnen ons bestuur veel meer in dezelfde taal over de kwaliteit van het onderwijs. Ik heb het gevoel dat de grip op de onderwijskwaliteit vergroot is door het traject met Peter en Martijn en de onderlinge samenwerking is echt versterkt.

– Tom van Esch, schoolleider in Boxtel en deelnemer SamenWijzer training auditor –

De begeleiders

Martijn Schoonaard

Peter Kerkhof

Wil je weer grip op kwaliteit? Heb je vragen over de SamenWijzer aanpak of over onze dienstverlening? Bel ons. Of stuur je vraag:

  VOORNAAM *

  ACHTERNAAM *

  E-MAIL*

  TELEFOON *

  ONDERWERP

  BERICHT *