Martijn Schoonaard (foto links) en Peter Kerkhof (foto rechts).

Martijn werkt 25 jaar in het onderwijs, 20 jaar als schoolleider, 10 jaar als stafmedewerker kwaliteit. ISO 9001 Certified lead auditor in het onderwijs en trainer, coach met Insights Discovery.
Peter is ISO 9001 certified lead auditor in de zorg en trainer. Werkte 20 jaar in de bancaire sector als manager verkoop & service en hoofd compliance, reporting en monitoring.
Martijn en Peter kennen elkaar 20 jaar vanuit het jongerenwerk en vonden elkaar in het verbeteren van de interne audit aanpak. Samen ontwikkelden zij een 2.0 versie gebaseerd op de werkwijze van waarderend onderzoeken en ISO 9001.

Kwaliteit in een samenwerkingsverband

Vanuit een samenwerkingsverband (SWV) in Zuidoost Brabant kregen wij de vraag om mee te denken over hun kwaliteitszorg. Drie vragen staan centraal in dit traject: Hoe krijgt kwaliteit een gezicht naast de kwantitatieve rapportages, hoe kunnen we het samen leren vergroten en hoe kunnen we de onderlinge verantwoording over de kwaliteit van Passend Onderwijs versterken?
De eerste stap is gezet: het interviewen van verschillende professionals in dit SWV. Dit zijn inspirerende gesprekken vanuit de methodiek van waarderend onderzoeken en interviewen. Tijdens de terugkoppeling zei de bestuurder: ‘Ik herken het beeld in grote mate. Dit is precies wat we nu nodig hebben: meer zicht op de kwaliteit vanuit de mensen zelf.’ Na de bespreking in de Algemene ledenvergadering hopen wij samen met dit samenwerkingsverband vervolgstappen te mogen zetten. Wil je meer weten wat SamenWijzer voor jouw samenwerkingsverband kan betekenen, neem dan contact met ons op.

Een kwaliteitssysteem onderzoeken

Martijn maakte tijdens een constructief gesprek met twee gepassioneerde kwaliteitscollega’s kennis met een toepassing van het ROOK model (afkorting voor Regie Op Onderwijs Kwaliteit. Tijdens onze opleiding NEN ISO 9001 maakten we al kennis met het ISO 9001 kwaliteitsmodel. Die twee inspiratiebronnen leidden tot ons SamenWijzerModel. Dit model brengt samenhang aan in de verschillende aspecten van kwaliteit. Vaak zien wij dat kwaliteitszorg zich op een eiland in de organisatie bevindt. Een geïsoleerd eiland van opbrengsten, van audits, van normen en protocollen.

Nicole Guiaux van studio KIO heeft dit SamenWijzerModel vertaald naar een infographic, genaamd Kwaliteit in Samenhang. Deze infographic laten wij na een kennismaking graag ter inspiratie achter bij onze klanten.

Tijdens een korte impressie van ons model, werd een bestuurder van een PO organisatie geraakt. ‘Dit was waar ik naar op zoek was: een compact model waar papier niet centraal staat, maar de opdracht van de organisatie.’ Inmiddels zijn we in opdracht van deze bestuurder aan de slag met hun kwaliteitssysteem. We interviewen verschillende professionals uit hun organisatie om de behoeften op tafel te krijgen. Tevens scannen wij circa 65 documenten om te komen tot hoofdlijnen en tot samenhang. Later staat een kwaliteitssessie gepland met verschillende betrokkenen om samen te kijken wat er echt nodig is voor een goede basiskwaliteit. Om daarna vanuit waarderend onderzoeken aan de slag te gaan met de koers van de organisatie voor de komende jaren.

Fotocredits: rawpixel.com

In de omgeving van Breda starten wij medio 2021 met een kwaliteitstraject voor een netwerk van kleinere besturen. Zij ontmoeten elkaar regelmatig om van elkaar te leren en praktische onderwijszaken samen op te pakken, zonder de autonomie te verliezen. Na een gezamenlijke startbijeenkomsten, leiden wij twee groepen interne auditoren op. Daarin staan waarderende gespreksvaardigheden en het objectiveren van bevindingen aan de hand van een interne en externe norm (onder andere het Waarderingskader van de Inspectie) centraal.
De auditoren bezoeken verschillende scholen uit dit netwerk en delen mooie voorbeelden van goed onderwijs. Zo breidt het netwerk zich uit van de directeur-bestuurders naar andere professionals. Wij worden geïnspireerd door dit initiatief en helpen van harte mee om samen antwoorden te blijven zoeken op de vraag: Wat voeg ik toe aan het leven van een kind?

3e Reflectie op kwaliteit: De kracht van toetsen

Door de Coronacrisis bleken we dit schooljaar ook zonder Cito eindtoets te kunnen. Een mooie aanleiding voor een derde SamenWijzer reflectie op kwaliteit met de titel de Kracht van Toetsen.
Geïnteresseerd in dit artikel?
Klik hier.

Interview met SamenWijzer auditor Dorien van Herk

(SBO De Maremak in Boxtel)

De goede begeleiding en het tempo van de SamenWijzer training maakt dat je scherp en gefocust blijft. De direct en eerlijke feedback tijdens de training voelde veilig. De training is praktisch ingericht en onderbouwd met theorie en daarmee goed in balans. Zonder oordeel het gesprek met de ander aangaan en de ander laten zeggen wat pareltjes en kansen zijn voor verdere ontwikkeling. Dit zelf door de ander laten ontdekken maakt ook dat je er veel meer voor wilt doen. Nu in de praktijk lukt het mezelf veel beter om zonder oordeel ook bij de ander te kijken en wat er gebeurt bij de ander te laten. Bij alles wat ik nu zie en hoor denk ik hoe doen wij dat eigenlijk? Interne audits moet je gewoon doen en dan de uitvoering ervan verder bijschaven. Als lead auditor ook vertrouwen op de professionaliteit van de teamleden. Je wilt erbij zijn en voelen wat kinderen bij een leraar hebben: de ‘tact en het gevoel’ naast de pedagogische deskundigheid.”

– Dorien van Herk, schoolleider in Boxtel en deelnemer aan de SamenWijzer training auditor & lead auditor –